0

Pengumuman!! Ada peluang lagi! Mai cepat!

Ingat tak acik buat contest ari tu? Ni nak wat announcement la ni..

Dengan sukacita dimaklumkan bahawa TAKDAK lagi pemenang. Nombor 1245 dah pass tapi takde owang email screen shot pon...so kira takde la tuh..

So ade peluang le kengkawan..sekarang  ni nombor 1269..so sesapa yang boleh dapat nombor 1303, akan dapat RM20 top up! Upgrade RM10 hadiah nih..saper tak nak..? Syarat2 penyertaan masih sama macam yang ari tu..klik sini

Tarikh tutup yang ni adalah pada 01 DECEMBER 2010 @ pukul 12 tengah malam. Cepat cepat!! Lepas ni acik bukak nombor baru plak..

Baii dulu..muaaahsss..

0

Tentang Ayah .. Satu coretan menyentuh hati..

 Satu email yang menyentuh hati diterima hari ni. Selama ni kita kurang menilai pengorbanan seorang ayah, tapi menggembar gemburkan kasih seorang ibu. Sebenarnya kita patut seimbang, sungguhpun penat jerihnya berbeza, acik rasa kasih sayangnya sentiasa sama rata, sungguhpun ramai yang tidak menunjukkannya. Sungguhpun bengis dan garang, cuma sejak acik bergelar ibu ni, acik faham yang itu adalah untuk kebaikan kita jugak.

Didedikasikan khas untuk Ayahanda Wan Bujang yang tersayang di Bintulu, Sarawak..semoga panjang umur, murah rezeki dan hidup dirahmati Allah sentiasa dan dalam lindunganNya selama-lamanya...Amin amin ya rabbal 'alamin...


"Tentang Ayah..

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?

Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?

Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?

Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari puteri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....

Tapi sedarkah dikau?Bahawa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu mengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.

Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.

Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu khawatir sampai kekadang sedikit membentak dengan berkata : "Sudah di beritahu! kamu jangan minum air sejuk!".Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut.Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar mengkhuatirkan keadaanmu..

Ketika kamu sudah beranjak muda remaja..Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan: "Tidak boleh!".Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu?Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasa berharga..Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu...

Dan yang datang mengetok pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah.Tahukah kamu,bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahwa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?

Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :) ayah sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbual berdua di ruang tamu..Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu?

Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatirdan bimbang.Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut - larut.Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu..Sedarkah kamu, bahawa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahawa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya"

Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahawa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya kerana memikirkan masa depanmu nanti.Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah.

Ketika kamu menjadi gadis dewasa.Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.

Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...

Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?

Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yang tidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya. Ayah akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahawa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.

Dan akhirnya....

Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis? Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"

Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahawa "KAMU MAMPU" dalam segala hal."


0

Apa citer ni McD?!

McD merupakan salah satu fast food chain feveret acik. Tapi semenjak 2 menjak ni, ada citer2 tak besh tentang McD ni..riso la plak acik dengar. Mula nya dulu isu halal, lepas tu isu berger yang tak lapuk dek hujan,  tak lekang dek panas, tak basi berbulan..sekarang, isi ayam tak masak la plakkkk..aish..dah ler Deluxe ni memang feveret acik..

Gambor2 ni ada orang email kat acik last week..betol tak betol..tak buleh nak dipastikan..Ada sesapa yang buleh bagi penerangan lanjut? Tak syiok laaaa...


Baii dulu lerrr..muaaahsss..
0

Acik buat contest! Jom join!



Ting ting ting!! Entah kenapa pagi ni, semangat acik nak buat contest berkobar2. Siap pikir pasal hadiah lagi..
So, dengan semangat waja, acik nak announce nih.. YE BETOL! ACIK NAK BUAT CONTEST.
Nampak tak counter visitor sebelah kanan nih? Caranya teramat la mudah.
1.       Setiap kali kengkawan jalan2 kat blog ni, kengkawan akan diberitahu bahawa anda visitor yang ke XXXX. Betol kan?
2.       So, nombor pilihan acik minggu ini adalah ..jeng jeng jeng.. 1245 dan 1303
3.       Apa yang korang2 kena buat, masuk blog acik (dah sah2 ler kena masuk kan), kalau korang adalah visitor ke 1245 atau 1303, capture full screen shot dan email kat acik (mummynazhan@live.com). Jangan lupa tinggalkan nama & no. handphone sekali yek dalam email tu..senang kita nak berhubung..nak hadiah kan???
a.       Cara capture screen shot tau tak? Kalau tak tau, tekan CTRL dan Print Screen button serentak,
b.      Lepas tu bukak Words yang baru, tekan CTRL dan V serentak. Tadaaaaa!! Siap! Save file tu dan email la acik..
4.       Lepas tu, tinggalkan komen sepatah dua kat entry ni..ah ah..acik nak tengok timestamp dia aje. Kalau nak tinggalkan sepatah pun takpe, contohnya “Dah anto..”, tu kira orite la tu.
5.       Lepas acik timbang tara, acik bagi le hadiah di atas titik peluh korang blog walking .. senang kan? Tak yah nak exchange exchange link ..tak yah lekat2 banner. Blog walk aje keja korang yeaa..dapat hadiah.. syiok keja gitu.. wooohooo..
Hadiah nye? Top up bernilai RM10 untuk setiap sorang. Tak kesah la korang pakai line mana, Hotlink ke, Celcom ke, Digi ke, U Mobile ke, akan dapat hadiah nye. So untuk siri ni, akan ada 2 orang pemenang..Sorang cuma boleh dapat sekali je ye..bagi chance kat kengkawan lain.. 
Amacam ok tak? Contest nih bermula dari sikalang (ari ni 22 bulan 10 tahun 2010) dan berakhir pada 31 bulan 10 tahun 2010 pada pukul 10.10 minit malam. Pemenang2 akan diannounce pada 1 bulan 11 2010. Takde, bukan pada pukul 11 pagi..tapi bila2 masa aje laaa..
Acik ingat nak wat ni tiap2 minggu ke, bulan ke, ok tak? Tapi hadiah lain2 .. ada dapat voucher nanti. Wahh..acik memang rajin jugak beli voucher.. atau hadiah lain laa..nanti acik fikirkan dulu..
So, selamat berblog walking..mana tau rezeki nombor korang. Baii dulu..muaaahhhss..

0

Mana ko pi ni Cornetto?

Tadi cam jumpa iklan Cornetto kat sebelah nih..tapi sekarang tak nampak plak..mana tah dia pegi..

Cornetto ohhh COrnetto... Show Your Love...



ngeh ngeh ngeh..entry selingan jerrr...

Baii dulu laaaa..muaaaahhhs..

0

Hari hari terindah..

Assalamualaikum rakan-rakan blogger ku sekalian..

Sajer je mukadimah cenggitu..lama tak tulis citer yek. Busy aaaa..banyak report nak kena buat, bos mintak buat analisis ini itu..isssshh..memang busy gilesss tahap gaban lerr.. baru ari ni je ok ok sket..

Tapi ni pun bukan acik nak citer kemende, saje je nak meringankan otak yang dah berat ni..

Ade ke muka kita camni? Acik memang rasa ye..mungkin lagi teruk..kuikuikui..


Bila tiba ari senin, muncung panjang, dahi berkerut..kejaa banyakkkk!! Bos banyak songeh pulaaaakkkk..Kawan sebelah MC ler, EL ler..tinggal aku sorang....grrrrrrrrrrrrammmmmnyeeeeeeeeee!


Hari Selasa - Ok ke tak lagi nih? KO lagi tapi buat2 ok..lalok lagi ni..angin hari Sabtu tak abis lagi..toing toing..






Hari Rabu...waaa cheeeeeh..semangat neh semangat..bos takde, sebab gi meeting. Boleh tulis blog kaw2..ngeh ngeh ngeh..report letak tepi dolo...nak plan nak tulis aper dalam blog nih..hikhikhik..





Khamis, here I come!! Dah plan esok nak pi Tesco ke, Carrefour ke..nak shopping sambil2 beli barang dapur..wahhhh list dah panjang dah dalam a4 paper ni.. report??? alaaa..esok ada lagii..nanti dulu aaaaa...bos meeting lagii.. muahahahahahaha (*gelak jahat sket*)



Yahhhhhhhooooooo! Akhirnya ko tiba juaaa...JUMAAT! Ni hari paling bessshhhh! Sebab esok Sabtu, tak yah bangun awal..lepas Subuh boleh titon balik..breakfast kat kedai mamak makan tosai garing..gumbira gumbira! Lepas breakfast boleh gi shuppping! Shupping shupping..jangan tak shupping..selagi duit tak abis, shupping aje..Jumaat & Sabtu ari feveret acik..yieeeeeeeeeeehaaa!


Errrkkk..bangun pagi minggu. Ehh..dah ari minggu yek...? Patut ler rasa cam toya je....nak iron baju, nak lipat baju, nak tengok beg Ajan..nak tengok CSI ulangan ..eh camner ni? Banyak nyer nak nak nak...Terbuat kee???



Waaaaaaaaaaaaaaa!! kenapa masa ni begitu cepat berlalu! Dah ari minggu malam dahhhh..nak kena tido awal..mana nak tengok smallville, mana nak tengok axn..nak facebook lagi...esok dah senin balik...bangun pepagi butess, nak layan report kat ofis lagii..nak hantuk je kepala kat dinding niii...uhuk uhuk uhuk... boleh tak kalu tak nak gi ofis esok???


Itu la dia ye kengkawan..kitaran minggu kitaa..hari2 yang indah bangat!  :) . Baiii dulu laaaa..muaaaahhhhsss..

Alahai anak mummy..

Raya ni masih in-season lagi ni..open house invitation banyak lagi ni..hujung minggu ni acik dah kira dah..ada 3 lagi undangan pada hari sabtu, 2 pada hari minggu..erk…ada lagi raya ke? Rasanya 29 Syawal ni hari Jumaat dah penutup dahh.. ermmm..takpe laaa… InsyaAllah akan dipenuhi..
Nak citer nih..anak acik minggu lepas demam, minggu ni plak batuk berpanjangan..sian dia..batuk2 sampai terkuar air mata. Alih2 kena bawak balik pi ampang puteri, jumpa doctor kesayangan dia tuh..haaa..dah kena pi amik nebulizer. Dia dah biasa dah amik benda ni..semenjak umur 2 tahun lagi..dapat bronchitis lepas tu doctor terus suruh pakai chamber untuk amik puff ubat asma combivent.
Ada orang salah anggap bahawa kalu dah pakai puff chamber and amik nebo (nama pendek nebulizer) nih..kira asma kronik, tapi sebenarnya tidak. Amik benda ni untuk mengurangkan pressure dan membuka rongga pernafasan dia sket supaya dia senang bernafas. Ni paling2 kena buat 3 hari sekali untuk 3 hari berturut2. Lepas tu, sambung la dengan aerochamber dia sekali kat umah..Cenggitu la anak acik ni..


Rasanya ramai orang tau apa itu asma..atau bahasa kampungnya semput. Tapi sebenar2 kejadian asma terjadi akibat keradangan sistem pernafasan yang menyebabkan kita sukar bernafas dengan batuk berpanjangan. Ia juga terjadi akibat alahan terutama pada habuk, debu2, pollen bungaan, makanan, pewarna, bulu binatang  dan sebagainya.  Untuk tahu jenis alahan, doctor kena buat ujian darah untuk menentukannya.
Bagi anak acik ni, dia ni suka suki main selimut..konon2 ala2 khemah. Tapi itu lah trigger kepada asma dia..alahan kepada habuk. Tapi bebudak ni, cakap le 500 kali pun, dia buat jugak. Akhirnya kita yang pening..batuk sepanjang malam..Ni kira ok tak kena admit hospital, kalu tak memang doctor paksa masuk.
Tapi sesapa yang ada asma tu, kita jangan buat leka. Sebab masalah pernafasan mungkin membawa maut. Cepat2 bawak untuk amik nebo..sebab tu hospital dia ada spesel bay  untuk pesakit asma. Kalau dah kronik, dia bagi top priority..jangan memain worrr…
Waaaahh..pasan tak acik dah tuko layout? Hehehehe..ini gara2 layout Cik Sophie Al-Yahya yang besh giless tu..dah acik tiru sejibik macam dia punya..kekekekek..jangan marah Cik Sophie..
Aisey..acik macam takde keja je kan..makan gaji buta je ni…aiisssshh..takde..ni acik buat masa awal2 pagi datang keja semalam..so takde la menyalahgunakan masa keja..

Baii dulu...muaaahss..


0

Emel yang tak berapa seken yang lalu...




Email ni acik terima tak berapa seken yg lalu..so..tolong la ye kengkawan..Tolong sebarluaskan kepada rakan-rakan Muslim yang lain sebab ini urusan agama kita. Berikut adalah beberapa maklum balas dari JAKIM tentang status halal-haram restoran dan makanan :-



1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM :
1) McDonald
2) A&W
                       3) Secret Recipe

Restoran berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal :
1) Victoria Station
2) Kam Lun Ta
3) Lotus Family Restoran

Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM :
1) San Francisco Steakhouse
2) Chicken Rice Shop
3) Kiwi Express

Bagi minuman ringan keluaran syarikat F&N seperti Coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM .

Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh
yang dikeluarkan oleh syarikat KG Pastry atau Noraini’s Cookies dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIM kecuali kuih bulan dari Kam Lun Tai kerana telah ditarik balik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan.

2. Ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah Sdn Bhd, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM .

3. Tentang mewarnakan rambut dari segi hukum syarak terbagi kepada :

i. Harus mewarnakan rambut dengan warna selain hitam. Warna hitam hanya harus bagi yang berpenyakit sahaja.
ii. Makruh mewarnakan rambut bagi orang muda.
iii. Haram mewarnakan rambut bagi orang yang terlalu tua.
iv. Haram mewarnakan rambut tanpa tujuan.
v. Harus mewarnakan rambut dengan izin suami.

Dari segi bahan pewarna rambut yang ada di pasaran terbahagi kepada 2 jenis, yang mana kedua-duanya adalah halal dari segi bahan kandungan. Yang menjadi persolan adakah pewarna tersebut telap air atau tidak ? Pewarna rambut yang di pasaran biasanya akan tertulis pada kotak PERMANENT DYE atau SEMI PERMANENT DYE . Mengikut kajian jenis yang Semi-Permanent Dye adalah jenis yang tidak telap air dan ianya tidak boleh dipakai oleh orang Islam. Begitu juga sebaliknya. JAKIM sendiri tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk produk pewarna rambut kerana ia dikilangkan di luar negara.
Untuk pengetahuan, JAKIM hanya akan keluarkan sijil halal untuk produk yang diproses di Malaysia sahaja .

4. Sehingga kini pengeluar makanan supplement dan produk makanan kesihatan yang telah berdaftar dengan JAKIM adalah syarikat Upha. Kebanyakan makanan supplement dari syarikat Upha telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan soft gel untuk kapsul yang digunakan adalah halal, bagi produk jenama Blackmores, Solaray, Seven Seas, 21 Century tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walau pun didakwa bersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu disembelih atau tidak. Produk yang tidak mendapat pengesahan halal ini adalah kerana itu adalah produk import, maka pengedar dan pengeluar bertanggungjawab mendapatkan pengesahan halal dari badan Islam di negara asal produk tersebut diimport.
5. Restoran Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan dan minuman yang disediakan di restoran ini.

6. Soalan: Saya ingin tahu samada semua stall di food court Suria KLCC halal kerana tiada papan tanda yang membezakan gerai yang halal dengan yang tidak halal. Saya juga ingin tahu samada semua restoran di Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal (walaupun ada yang menjual arak): Madam Kwan’s, Spring Garden, Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri’s Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne’s Pretzels, Cinnabon, Al-Marjan , Bong Sen(Vietnamese) , Chinoz On the Park, Dome CafĂ©, Genki Sushi, Gloria Jean’s Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco Steak House/Santini.
Jawapan: Gerai-gerai makan di Medan Selera di KLCC tidak ada yang mendapat pengesahan halal JAKIM termasuklah juga semua restoran yang disenaraikan itu.

7. Baker’s Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS ( Jabatan Agama Islam Selangor ), La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM.
King’s Confectionery telah mendapat pengesahan halal JAKIM , Status makanan yang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM , manakala Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana Jusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus.

8. Kedai Bread Talk & Bread Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM .

9. Sehingga kini JAKIM tidak pernah memberi pengesahan halal ke atas Restoran Burger King , maka dengan itu tidak dapat dipastikan status kehalalan produk yang dijual.

10. Pernyataan mencampurkan minyak b*** untuk pembuatan sausage ayam, fish ball dan lain-lain adalah tidak benar bagi produk terbabit yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM. Bagi produk Ramli Burger dan Ayamas , memang telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan kedua-dua syarikat ini sentiasa mematuhi peraturan halal JAKIM.

11. Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal tetapi Starbuck memang tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM , maka tidak dapat dipastikan kehalalan bahan atau produk di tempat tersebut.

Baiii dulu..muaahhsss..

0

Nehi Nehi !! Jangan jangan!! Tak relaaaa!!

Acik cuma membantu Nuffnang menyebarkan khidmat pesanan masyarakat..Jangan langgar etika blogging yek..nanti busuk satu kampung tak leh carik makan..



Abang Robb dari Nuffnang kata cenggini :
"We take a break from our regular programming to bring you a community service message about something that is rather worrying to us lately.


As you might already know, there are 2 types of Nuffnang campaigns that bloggers may earn from: Metered Cost per Impression (mCPM) Campaigns, which pay according to the number of blog visitors who view the ads running on blogs; and Cost-Per-Click (CPC) campaigns, which pay bloggers based on the number of clicks generated on the ads.


We’ve noticed that certain groups have been engaging click fraud, which is defined as clicking on CPC advertisements intentionally just to generate earnings for a blog’s owner. We understand that some of you may just be anxious about earning some side income from displaying the banner ads, but do note that this is in fact a violation of our Terms & Conditions under Section 6.


Among some of the actions which constitute click fraud are;
- clicking on other bloggers’ ads and leaving a comment behind asking/hinting to the owner to click on their ads back
- asking for blog visitors’ help to click on the ads
- registering a large number of blogs and clicking on ads on each of them
- repeatedly switching to a different IP to click on own ads


Banner ads spaces are bought by advertisers to promote their advertising campaign. Ads are are only supposed to be clicked on if the viewer is interested to find out more about the advertising campaign, not for the intention of earning extra money. Merely clicking on banner ads for the intention of earning extra money would jeopardize the effectiveness of a campaign. It may seem harmless, but click fraud benefits no one in the long run because should this situation worsen, the frequency of ad campaigns might be significantly reduced as advertisers will be selective to only advertise on blogs with no records of click fraud, reducing the number of ad space available to advertisers.


Our system is capable of tracking these actions mentioned above, which are documented and if necessary, be used as evidence for any legal purposes. In the past, Nuffnang has suspended and banned various individuals and groups for involved with this offence. However, as the number of bloggers who engage in click fraud has been growing in an alarming rate within our community, we are forced to be more vigilant to bring this to an end. We would take the necessary action to preserve the quality of blogs and ad space available to advertisers so other members of the community are not affected by those who engage in click fraud.


We realize that many Nuffnangers may not be aware that they might unintentionally be involved with click fraud, therefore we ask that you please help us spread the word. If you are aware of any of your friends or other Nuffnangers who have been engaging in such acts, we would appreciate it if you could kindly educate them on the harms of engaging in click fraud activities.


Thank you for your attention.
Say NO to click Fraud."


menyokong NO TO CLICK FRAUD!
0

Tersentap hatiku..

Tersentap hatiku..

Acik bukan nak create kontroversi..nanti orang kata acik banyak kesah pulak. Tapi hati acik memang betul2 tersentap dengan satu sms yang acik terima dari orang atasan acik. Alah..bukan le atas sangat, tapi atas sket dari acik laaa..

Anak acik demam dari sabtu lepas. Temperature tinggi2 belaka..38.9C, 39.5C..memang lebih la tahap demam biasa. Kalau masuk hospital, memang sah masuk ubat punggung punya. Tapi acik faham perasaan anak acik, walaupun ubat punggung tu lembut, tapi sakit jugak sebab kena paksa masuk. So, kalau boleh, acik tak kan masukkan melainkan memang takde pilihan. Acik just lap2 kan badan dia, letas air asam atas kepala .. tapi dah nak dekat isnin, tak kebah2 lagi. Ubat deman setiap 4 jam acik suap makan..tapi tak baik2 jugak.

Alkisahnya, acik terpaksa bawak dia pi jumpa doctor kat ampang puteri. Biasa laaa, bila anak kita sakit, kita amik EL. Sapa nak amik planned leave kalau anak sakit? Ada plan ke nak anak sakit? So, acik sms le kata amik EL semalam (hari isnin)..Dalam kerisauan hal anak, tepon bunyik – ada sms masuk. Reply sungguh mengecewakan. Kalau dengan adab kasar, acik mentafsirkan sms tu cenggini l- “Jangan suka suki amik EL, nanti keja ko teruk. Tolong jangan amik EL lagi.”.

Acik memang tersangat2 tersentap – sebabnya :
1. Kita sama2 pompuan & sama2 punya anak, bezanya ko ada maid, aku takde
2. So far, pasal keja, memang tip top, tak penah ada komplen
3. Mana pi sifat keibuan? Keja boleh carik, anak walau beratus, sorang2 tak sama. Inikan aku yang ada anak sowang ni ajer.
4. Itu aku punya cuti, apa ko kesah?

Acik masuk ofis arini, muka toya. Anak demam lagi tu. Hantar jugak pi tadika dia. Siap dengan tampal kepala cool fever, bekal air 100 Plus & ubat demam. Doktor semalam siap paksa2 masuk wad tapi acik terpaksa explain berkilo2 meter panjang tentang birokrasi ofis acik ni. Terpaksa pulak doctor beralah. Cuma dia kata kalau lepas 5 hari antibiotik demam tak baik2 jugak, memang kena masuk hospital. Adeh adeh adeh…mintak2 sumernya ok..

Tapi acik masih sentap lagi ni..so jangan le sesapa buat tak betul arini, memang kena sejibik!

Baii dulu..muaaahhss..

0

Raya Oh Raya..Lagiiii..

Mood raya masih berlegar2 di minda ni..badan je keja tapi otak tah ke mana2 tah.. tengah jalan2 raya makan rendang, lemang, lontong, almond London, cornflakes chocolate..kuikuikui..

Mana tak..kat ofis pun berlambak kuih raya..segala macam ..jenuh jugak jalan raya ke workstation2 kat ofis2 nih..siap nyebuk pegi floor2 lain..ala2 nak antar dokumen tapi jenguk2 jugak meja sesapa yang acik kenal..dapat ler rasa kuih sodap, kuih yg kurang sodap pun aderr.. belasah je laaa..

Masa sebelum raya ari tu, ada gak pi timbang berat badan, ehek, ada la kurang 4kg. Tapi lepas raya ni macam takut plak tengok mesin timbang tu..takut pecah..hahahahah. Bukannya apa, rasa berat semacam je..ye laaa, belasah nye lebih, exercise yelek, benda berlemak bersantan, bermentega, maaaakk aaaiii..mencanak2 la meter kilo tu kaang. Dibuatnya timbang kat shopping kompleks, dah sah satu kampong mesin tu menjerit kang..eiiih..tak mo tak mo..nanti2 laaa yekk..


Open house ada gak beberapa yang terpaksa dilepaskan. Sebab clash..si anu buat ari dan waktu yang sama dengan si anu tu..alih2 kena pilih. Ada jugak kena menyeberang border negeri..ah ah..acik ni kan dok nilai, dah open house buat kat Klang, kat Langat, kat Ampang..jengah jugak leee..eleh..cam acik tak biasa cross2 sempadan ni ye dakkk..hari2 buat ..ehheheheh. Masa tengah tulis blog ni pun acik tengah dengar lagu raya dari blog acik ni. Kalu tak caya, biar je blog acik terpasang, dengar la radio free..macam2 lagu ada…ahaks..macam astro la plak.


Satu open house yang acik yang memang tak sabo2 nak pi..kompeni acik buat. Last year akak pi, punya grand, buat buffet cam hotel. Makan berjenis, kuih berlambak2, dengan satay la, rendang la, lemang, makanan Cina, India, makanan omputih pun ada…penat tak penat je perut nak layan..tapi I tell you, memang best. Memang tahap hotel gaban la dia punya makanan..buat pun memang kat convention centre tahap hotel yang agak femes tu..so kalau tak pegi memang rugi rasanyerr.. So, 2hb punya open house yg lain, KIV dulu..ado maso eden datang on time, tak sompek, eden datang malam2 sket la yo…

Baii dulu..muaaahss..

0
Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin dari acik sekeluarga. Berhati-hati di jalanraya & semoga meriah Raya anda.



Wajib baca .. cerita kerang

Wahai kengkawan sekalian..

Isu halal di mana2..even kerang pun tak terselamat..

Acik dapat email dari kawan acik seminit yang lalu.. haiii..apa nak jadi la niii..




Kerang atas darah babi


Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin

2010/09/07

KUALA LUMPUR: Penggemar kerang dan selalu membelinya di Pasar Chow Kit, di sini, patut berfikir dua kali untuk membeli makanan itu berikutan penemuan mengejutkan pusat memproses kerang yang didapati berjiran dengan pusat penyembelihan daging babi di pasar berkenaan.


KOTOR...dua peniaga kerang membungkus kerang berhampiran lokasi penyembelihan daging babi di pasar Chow Kit.


Penemuan itu dikesan selepas sepasukan pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) menjalankan pemeriksaan mengejut di pasar Chow Kit bagi mengenal pasti peniaga yang melakukan kesalahan mengikut hukum syarak.


Dalam serbuan kira-kira jam 5 pagi kelmarin, tiga peniaga kerang sibuk membungkus longgokan kerang dianggarkan seberat lebih 50 kilogram yang ditaburkan ke atas lantai pasar berkenaan.


Bagaimanapun, agak memeranjatkan apabila kerang yang mahu dijual kepada orang ramai itu didapati hanya kira-kira dua meter dari daging babi yang belum dilapah dan berdarah.


Sumber Jakim berkata, babi terbabit yang sudah dipotong dua dikesan baru dihantar pembekal ke pasar berkenaan sebelum diletakkan di atas kerusi batu di pusat menjual babi itu bersama bahagian organ lain antaranya hati dan limpa.

“Bagaimanapun, darah haiwan berkenaan mengalir dan membasahi lantai yang digunakan peniaga kerang untuk meletakkan kerang di kawasan berkenaan.


“Apabila ditanya, peniaga kerang terbabit seolah-olah tidak mengetahui ia perbuatan yang boleh mengundang rasa kurang senang pengguna Islam. Peniaga berusia 50-an terbabit mendakwa kerang berkenaan hanya perlu dibersihkan dan dijual kepada pelanggan di pasar berkenaan,” katanya.


Menurutnya, lokasi memproses kerang dan pusat penyembelihan daging babi terbabit yang terletak di tempat sama dianggap tidak strategik dan boleh menjadi haram dimakan sekiranya berlaku percampuran antara air atau darah khinzir dengan kerang yang diproses.


Sementara itu, Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Jailani Ngah yang melihat lokasi penyembelihan babi di pasar Chow Kit menganggap kawasan berkenaan sudah uzur dan tidak sesuai untuk dijadikan pusat pemprosesan makanan halal.


Menurutnya, kawasan pemprosesan babi terbabit tidak hanya terletak berdekatan pusat memproses kerang, malah turut terletak bersebelahan dengan pusat penyembelihan dan memproses ayam daging.

Adoi..fening fening...

Baaii dulu...muahhss.

0

Raya Oh Raya..

Hari Raya datang lagi..dalam masa beberapa hari je lagi..Sudah kah anda bersiap sedia? Rendang apa nak masak? Ketupat? Lemang? Lemang tu kalau di KL ni sah2 beli tepi jalan jee…kuikuikui..

Baju anak? Kasut anak? Stokin? Songkok? Sampin..ni antara2 checklist2 yang kena dicompletekan..kalu tak, ada yang menjerit pagi raya..Anak acik punyer dah siappppp!

Kuih muih? Kacang macang?Gula2? Iskkkk..terbanyak la plakkk.. Bukannye ape, acik balik ofis minggu lepas, tengok ramai bawak kuih2 berkoyan2. Keluar dari lif, kendong berat dua belah tangan dengan kuih raya berbalang2. Mungkin ada yang dah close shop last week..balik kampong daaaa..

Eh..acik nak tanya ni.. betul ke ada desas-desus mengatakan Hari raya aidilfitri kali ini jatuh pada hari Khamis bermakna 1 syawal pada hari khamis? Berita ni dah berleluasa, Cuma betul ngan tak betul je..Kena tunggu pemegang mohor besar Raja2 buat announcement la kot. Tapi ye laa..sekiranya betul, maknanye kita raya hari khamis, cuma 29 hari je la posa.. Acik tak beli ayam & daging lagi ni. Plan nak buat kuah kacang, kacang pun tak goreng ni..haru haru..lengkuas serai halia bawang mawang cili kemenda sumer tak siap lagi. Kelapa nak buat kerisik pon belum order..Haisssh..jangan sumer nak kena benda peket ni karang. Haru kalu cenggini…

Namun yang demikian, (ewah ewah..ala2 pembaca berita buletin utama gitew..)Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz dari Jakim berkata supaya jangan mudah mempercayai desas-desus sebegini dan tunggu pengunguman dibuat setelah kita melihat anak bulan atau tidak pada malam 8 september ini. Melalui perkiraan Jakim telah menyatakan bahawa tarikh hari raya aidilfitri kali ini jatuh pada 10 September 2010 tetapi sekiranya kita nampak anak bulan pada malam 8 haribulan, hari raya akan bertukar tarikh iaitu pada hari Khamis.

Zamihan Mat Zin(penolong pengarah pusat Al-Quran dan Ilmu Teras) berkata terdapat sesetengah pihak yang keberatan untuk menyambut pada hari Jumaat kerana berat untuk melakukan dua solat dan 2 khutbah pada hari Jumaat itu, alasan sebegini tidak sepatutnya ada kerana kita patut bersyukur kerana hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan amat bagus sekiranya kita menyambut hari keraian setelah sebulan melakukan ibadah puasa. (Komen acik – memang, benda gini tak patut jadi alasan..ada ke patut????) Katanya lagi peyimpan mohor Raja-raja berhak membuat keputusan samada hari raya puasa ini disambut pada hari Jumaat atau khamis setelah membuat penelitian terperinci dan faktor anak bulan muncul. Orang ramai dinasihatkan jangan terpedaya dengan khabar angin sebegini.

Katanya lagi kita di Malaysia tidak perlu mengikut perkiraan arab saudi kerana negara kita mempunyai kaedah tersendiri melalui Rukyah dan Hisab yang mana sudah diakui oleh para ulamak. Mungkin juga anak bulan akan kelihatan pada petang 29 Ramadan tetapi cuaca yang selalu suram dan hujan akhir-akhir ini mungkin mengaburi mata pemerhati-pemerhati anak bulan nanti. Sekiranya ini terjadi kita akan balik kepda perkiraan ahli falak iaitu hari raya puasa kali ini pada hari Jumaat.

Haaaaa..tengok tu..orang expert dah bagi penjelasan. Kita tunggu announcement malam 8 Sept nanti ye kengkawan. Tapi apa2 pun, stok2 kan le ayam daging dan yang sewaktu dengannya dalam fridge. Mau terbabooom berita raya hari Khamis nanti, keluarkan je la dan masak. Tak yah nak rushing2 pegi tesco ke, Carrefour ke ..mau licin ayam2 diorang..

Acik ingak nak gi malam ni beli stok laaa..
 
Baai dulu..muaaahss

0

Baju raya bling bling..

Nak pecah rahsia sket. Baju raya acik tahun ni bling2…jangan maraaaahhhh..Bling2 tu dari manik2 halus yang acik tempek kat baju. Buat sendiri murah sket. Tapi kalau hantar upah, dalam RM70 ke atas ler..tengok betapa complicated nya design tu..

Acik memang suka jahit manik ni tapi yang tak tahan tu mata & badan. Manik2 tu kan halus bebeno so, kiraan kena betul. Kalau tak, melengkung sebab jarak pendek.

Acik ni kira beginner lagi .. so takde la expert tapi acik dah start jahit yang nampak advance sket.

Nah tengok kat bawah ni keja tangan acik setakat ni..Sorry..gamabr kurang memuaskan.. :P

Tengok la ni haaa.. kelakar tak hengat!!

Ya Allah..ampunkan la aku hari ni. Memang acik giler gelak tengok video ni. Sampai nangis gitu..Tapi sini tak leh gelak beso2 sebab nanti orang ofis ingat acik gila gelak sengsorang..

Takpe laaa.korang tengok laa kalau buleh bukak..memang gerenti kelako..jangan gelak kuat2 sudeyyy...Tapi kalu tak buleh bukak, tinggalkan mesej kat shoutbox acik yeak..nanti acik tengok2 apa masalah teknikal nyerr...

video

Baaaii dulu..muaaahss..

0

Mummy, kenapa kita kena pakai spender?

Erkk..ni soalan cepu emas dari anak kesayangan acik. Mummy, kenapa kita kena pakai spender? Bagi yang tak tau spender tu ape, spender tu seluar kecik atau seluar dalam atau ada yang panggil sepentot. Macam2 bahasa budak2 ni..

Acik pun tak tau nak jawab camner. Alih2 acik jawab – “ Sebab kalau tak pakai spender, nanti bila ada ulat naik atas kaki Ajan, dia terus jumpa teteh (teteh tu eherm eherm lerr) dan terus gigit. Tapi kalau Ajan pakai spender, dia nak masuk pun tak boleh sebab spender Ajan dah tutup jalan tak bagi dia masuk”. Acik pun tak tau logik ke tak logik jawapan acik tu tapi rasanya make sense untuk dia. Sebab dia tak tanya lagi dah.. Kira masuk akal jugak le gamaknye.

So, acik google untuk jawapan kenapa kita kena pakai spender..takde satu jawapan yang konklusif pon. Ada yang kata untuk kebersihan, ada yang kata sekiranya ada kemalangan, kita tak akan diaibkan.. dan pelbagai alasan lagi.

Kenapa soalan ni keluar?? Oh ye.. sebab hujung minggu lepas pi shupping untuk raya. Kita mak2 ni kan, baju2 anak la yg dipentingkan. Baju kita ala kadar udah2 ler..So, kira beli sekali la seluar kecik dia, baju t- shirt, baju tidur, kemeja, songkok, sampin, kasut. Pants dah beli lama dah..ari tu ada promotion, so dapat la seluar Peter Rabbit yang kira2 dalam 60% diskaun. Bila sampai ke bahagian seluar kecik tu la dia tanya..

Adoi..budak2 ni ada je soalan2 yang tulus dari hati dan pemikirannya. Ada satu hari tu, dia kata kalau Mummy sakit perut, kita pegi hospital ye..lepas tu boleh dapat adik.. Erkkkk..ingat sonang camgitu ke? Tapi yela, secara mudahnya ..tetapi kita juga bertanggungjawab untuk meng-explainkan benda tu kearah pemahamannya. Quite complicated jugak le bila tang explain2 ni..

Ada banyak lagi soalan2 nye..contohnya, kenapa kita nak raya kena puasa dulu? Kenapa kita kena makan? Cam mana Ajan keluar dari perut Mummy?? Adussss…..Anak acik nie memang mulut dia potpet potpet..tak renti2 bercakap. Acik ingat dia nak jadi cam Aznil la bila besar nanti..bercakap je keja nye..

Nasib baik dia tak tanya kenapa Superman & Batman pakai spender kat luar..pecah kepala nak jawab tu..kuikuikui..

Bai dulu..muaaahss..

Salah rupanya aku selama ni..baru ku tauu..

Alahai..selama ni acik kopek manggis cara salah rupanya. Patut la sampai terkena baju air purple dari kulit dia tu. Lepas tu makan macam renyah je..salah cara rupa nya. Hehehehehe..tak pe..dah memang salah..ngaku je..

Masa mengandung anak acik dulu, acik belasah sorang manggis 3kg. Tu bukan makan namanye, mentekedarah tu bahasa kasar nye..hehehehe..tu citer dulu..malu aaahh.. sekarang, tengok manggis pun tak berapa hengen laaa..lagi la dengan harge yang mahal sekarang ni..

Ok kengkawan..marilah kita tengok gambar2 macam mana cara betul kopek manggis. Lepas ni boleh makan betul, tak yah renyah2.


Baii dulu..muaaahss.
0

20 Petua Murah Rezeki

Hari ni acik buat blogwalking..macam2 blog acik terjah. Saje je ..nak up kan traffic acik kan. Lepas tu exchange link dengan kawan2 alam cyber ni. Jalan punya jalan, acik jumpa satu ni. Rasa nya amatlah berbaloi untuk dikongsi dengan sumer kengkawan. So, lepas acik mintak izin dengan empunya blog (dia kata amik le apa2 pun kat blog dia), acik pun cilok secara berhemah.

Ahh..sapa tuan punya blog? Ni haa..entah anak saper tah..tapi kalau nak berkenalan, jengah le budak nama Shah ni. Terima kasih ye Shah. Akak dah tempekkan kat bawah ni. Best baca ni..

Tapi perlu diingat, rezeki bukan wang semata2..segala yang baik adalah rezeki jugak..dapat terpijak duit 5 sen pun rezeki, dapat anak rezeki, dapat kuih free pun rezeki..kena ucapkan Alhamdulillah..




20 Petua Murah Rezeki

1. Jangan sekali-kali lupa untuk menunaikan ibadah kepada Allah. Walau sibuk macammana sekalipun, pastikan diri kita sentiasa menunaikan perintah2 Allah. Beribadah kepada Allah, maka insyaAllah pasti diri kita akan dimurahkan rezeki dan mendapat keberkatan. Allah (SWT) tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firmanNya dalam hadis Qudsi:

“Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)

2. Memperbanyak istighfar.  Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah (SWT) , yang menjadi sebab Allah (SWT) jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi s.a.w.:

“Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah (SWT) s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Riwayat Ahmad,
Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)

3.Tinggalkan perbuatan dosa. Istighfar tidak laku di sisi Allah (SWT) jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi s.a.w. :

“… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi)

4.Berzikir dan sentiasa ingat Allah (SWT). Banyak ingat Allah (SWT) buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah (SWT) beri kepada orang beriman. Firman-Nya:

“(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah (SWT) . Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah (SWT) hati menjadi tenteram.” (Ar-Ra’d: 28)

5.Berbakti dan mendoakan ibu bapa. Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar
siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda:

“Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah (SWT) akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)

Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w. :

“Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah (SWT) ) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah. Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi s.a.w. :

“Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)

7.Tunaikan hajat orang lain. Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah (SWT) lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi s.a.w.:

“Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah (SWT) akan menunaikan hajatnya…” (Riwayat Muslim)

8.Banyakkan berselawat.  Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a’lam.

9. Buat kebajikan banyak-banyak. Ibnu Abbas berkata:

“Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

10.Bangun pagi awal (Jangan tidur sampai tengahari). Menurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang membaca keberkatan dan murah rezeki.

11. Menjalin silaturrahim. Nabi s.a.w. bersabda:

“Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)

12. Selalu berada dalam keadaan berwuduk. Seorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah (SWT) . Baginda s.a.w. bersabda:

“Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah (SWT) akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13. Selalu Bersedekah. Sedekah mengundang rahmat Allah (SWT) dan menjadi sebab Allah (SWT) buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam:

“Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah (SWT) azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah (SWT) membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah (SWT) menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.)



14. Selalu bangun solat malam (tahajud). Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah (SWT)

15. Selalu menunaikan Solat Dhuha. Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah (SWT) dalam hadis qudsi:

“Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16. Bersyukur kepada Allah (SWT). Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah (SWT) . Lawannya adalah kufur nikmat. Allah (SWT) berfirman:

“Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Ibrahim: 7)

Firman-Nya lagi:

“… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Ali Imran: 145)

17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu. Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah (SWT) lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.

Salah satu nama Allah (SWT) , al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah (SWT) ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah (SWT) , bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya `Alim.”

Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.

18. Selalu berdoa dan meminta pertolongan daripada Allah. Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah (SWT) , penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah (SWT) suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan. Mohonlah kepada Allah...

19.Berusaha dan berikhtiar sehabis baik. Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah (SWT) berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah (SWT) beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim).

Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.

20.Bertawakal dan meletak sepenuh harapan hanya kepada Allah. Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah (SWT) . Firman-Nya:

“Barang siapa bertawakal kepada Allah (SWT) , nescaya Allah (SWT) mencukupkan (keperluannya) .” (At-Thalaq: 3)

Nabi s.a.w. bersabda:

“Seandainya kamu bertawakal kepada Allah (SWT) dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at- Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

Kesemua yang disebutkan di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah (SWT) akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan) , dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.” (Rujuk At-Talaq: 2-3)

Pendek kata, bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya, kuncinya adalah melaksanakan ibadah dan amalan-amalan yang menambahkan ketakwaan kepada Allah.

Amalan-amalan takwa ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah (SWT) , lalu Allah (SWT) limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya.

Sekian, semoga kita semua dimurahkan rezeki dan hidup dengan penuh keberkatan dan rahmah daripadaNYA. InsyaAllah...

Camner? OK kan..dengan mengambil keberkatan bulan Ramadhan ni, mai la kita pertingkatkan usaha ibadah. Ni peringatan untuk acik & suku sakat acik jugak la ye..

Baaii dulu..muaahhss.
Related Posts with Thumbnails
Back to Top